Vinnarna av Augustpriset och Lilla Augustpriset 2022 är utsedda

Vinnarna av Augustpriset och Lilla Augustpriset 2022 är utsedda

Stort grattis till Ia, Nina, Ellen och Ali!

Sedan 1989 har svenska förläggarföreningen delat ut Augustpriset. De första tre åren var det endast ett pris, Årets bok. Men sedan 19992 delas priset ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor och en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare. 

I samband med Augustprisgalan delas även Lilla Augustpriset ut. Lilla Augustpriset är en litterär pristävling som är öppen för alla mellan 16 och 20 år. Vinnaren mottar en statyett och prissumman 15 000 kronor.

2022 års Augustprisvinnare är:

Årets svenska skönlitterära bok: Detaljerna av Ia Genberg.
"I Detaljerna blir en glödande feber en portal till det förflutna och de relationer som en gång betydde allt – i ett liv som inte längre finns. Med vemod, precision och lågmäld humor skriver Ia Genberg fram de skärvor som skapar en människa, och låter sin röst ljuda med omisskännlig klang. I den exakta känslan för de små detaljerna blir en hel värld levande."

Årets svenska fackbok: Jag har torkat nog många golv : En biografi om Maja Ekelöf av Nina van den Brink

"Maja Ekelöf, städerska och ensamstående fembarnsmor, gjorde succé med sin dagbok Rapport från en skurhink från 1970. Nina van den Brink väver skickligt ihop Maja Ekelöf – städerska, hyllad författare, abortförespråkare och vänsteraktivist – med berättelser om städerskor i sin egen familj. De närgångna beskrivningarna av varje arbetsmoment och dess verkan på kroppen är nästintill poetiska. Boken är lika mycket ett starkt porträtt över ett av Sveriges mest gripande författarskap som en uppgörelse med välfärdsbygget som inte kom alla till del."

Årets svenska barn- och ungdomsbok: Vi ska ju bara cykla förbi av Ellen Strömberg
"Lyhört och träffsäkert skildras tonårens brytningstid då fantasierna om vem man vill vara plötsligt ska omsättas i praktik, då kompisrelationer sätts på prov och då den första kärleken känns både lockande och skrämmande. Med största respekt för både sina läsare och sina karaktärer ger Ellen Strömberg nytt liv åt ungdomslitteraturens mest ikoniska motiv."


Lilla Augustpriset: Döden i Rom av Ali Alonzo
" Varje ord vibrerar av liv i denna berättelse om en grupp sextonåriga svenskar som driver runt mellan kloster och kyrkor i Den eviga staden. Ironiskt nog är det just genom att aldrig väja för det fula, det äckliga, det trasiga som författaren blottlägger det vackra i att inte vara som alla andra. En ändlöst fascinerande text."

 

Foto: Andreas Sundbom/ Augustpriset.se

Sök

Språk