Inger Sandberg är död

Inger Sandberg är död

Den folkkära författaren Inger Sandberg, som bland annat skrivit om det snälla spöket Laban och Lilla Anna och Långa Farbrorn, avled 16 maj 92 år gammal.
Inger och hennes make Lasse Sandberg har sedan 1960-talet varit två tunga namn inom den svenska barnboksvärlden. Tillsammans har de skapat ett hundratal böcker där Inger stått för texten och Lasse tecknat bilderna. Text och bild förenades till ett enda språk i deras böcker. Lasse avled 2008 84 år gammal.

Lilla Spöket Laban uppfann paret redan 1958 som tröst för att parets son inte skulle vara rädd för spöken. 1965 kom första boken om Laban ut. Laban som är det snälla lilla spöket som hellre hjälper sin mamma i köket än går i sin pappas fotspår som ett ruskigt spöke. Boken avdramatiserar barns mörkrädsla men sågs också av många som ett inlägg i 60-talets könsrollsdebatt.

Paret Sandberg såg de små barnen som de allra viktigaste människorna och deras rätt till ett lekfullt lärande. Otaliga är de genreationer som har och som fortsatt kommer växa upp med deras figurer. Lilla Spöket Laban finns exempelvis idag i populära animerade filmer, varav den senast kom ut 2009.

Inger Sandberg har själv sagt att: ”Böcker gör inte vår vanvettiga värld begriplig, men hoppfullt mera hanterlig och njutbar. Precis som barnet, som pendlar mellan trygghet och otrygghet, verklighet och fantasi, så ska barnboken svänga rytmiskt mellan säkerheten och äventyret.” 

Källa: Alex författarlexikon och Rabén & Sjögren
Foto: Lotta Sandberg
 

Sök

Språk