Litteraturpriset Hjärtans fröjd går till Nora Khalil

Litteraturpriset Hjärtans fröjd går till Nora Khalil

Författaren Nora Khalil, 26 år från Stockholm, får Hjärtans fröjd-priset för Sveriges bästa ungdomsroman 2022, för sin debutroman Yani.

Juryns motivering

Yani av Nora Khalil är en debutroman som bjuder på förortsrealism och berättar om vänskap och gemenskap. Huvudpersonen Rayan går i nian, vi följer honom i skolan, på fritidsgården, med vännerna och i hans samtal med den döda mamman. Boken har högt tempo, stor trovärdighet och ger glimtar av glädje och hopp även när det berättas om drabbande händelser och svåra val. Nora Khalil skriver personligt, lekfullt och använder stilsäkert ortens språk. Främlingskapet och misstänksamheten mot samhället är självklar, men överbryggas av ett par kärleksfullt tecknade vuxna från skolans värld. Yani levandegör några ungdomars vardag och verklighet, och blir till slut en berättelse om sammanhållning och solidaritet, helt utan moraliserande.

Om Hjärtans fröjd-priset

Priset är nationellt och delas ut för tredje året i rad, till årets svenska ungdomsroman. Namnet Hjärtans fröjd syftar på en av blekingeförfattaren Per Nilssons mest lästa böcker. Priset består av ett vandringspris av konstnären Maria E. Harrysson och en prissumma på 40 000 kronor. Juryn består av författaren Per Nilsson och ungdomsbibliotekarierna Elin Skugge och Paula Högström.

2021 fick Tamara Mivelli priset för Jag klyver er itu.
2022 fick Matilda Gunnarsson Rathsman det för Tidsfördriv.

Sök

Språk