Biblio - vanliga frågor och svar

Har du den senaste versionen av Biblio installerad? Det kommer nya uppdateringar regelbundet. En del har inställningen automatisk uppdatering, men om du inte har gjort denna inställning så måste du själv göra uppdateringen. Gå in i App Store eller Google Play och sök fram Biblio för att se om uppdatering finns. 

Vid nedladdning för att lyssna offline i Biblio ska alltid en e-ljudbok i taget laddas ner, inte flera samtidigt. När nedladdningen pågår rekommenderas inte att mobilen/surfplattan används till andra saker. Lämna Biblio öppet och vänta på att nedladdningen är slutförd. Nedladdningen av e-ljudböcker i Biblio är långsam. Det kan ta 15-20 minuter att ladda ner en e-ljudbok. Prova att slå på flygplansläge i telefonen eller surfplattan efter nedladdning av en e-ljudbok. Det stänger av all internetanvändning. Om du har följt dessa steg så bör det inte vara några problem att lyssna offline.

Om du har en skuld på 100 kronor eller mer kan du inte låna böcker i Biblio. Du får då felmeddelandet. När du har betalat så att din skuld är under 100 kronor kan du låna igen. 

Du kan göra fyra lån per månad i Biblio. Dessutom har biblioteket en maxgräns för den totala utlåningen per månad. Om du lånat fyra böcker eller om maxgränsen är nådd får du felmeddelandet.

Nya böcker dyker upp direkt i Biblio, men det tar vanligtvis en dag för böckerna att bli tillgängliga för lån. Om du försöker låna en bok som felaktigt lagts in för tidigt i Biblio får du felmeddelandet. Vänta då till nästa dag och försök på nytt. Vår leverantör av e-medier arbetar för att lösa problemet.

Ditt personnummer fungerar som ett lånekortsnummer. När du loggar in kan du skriva personnummer i stället för kortnummer. Personnummer ska skrivas ååmmddxxxx, det vill säga utan sekelsiffror eller bindestreck.

Se till att ha den senaste versionen av iOS eller Android installerad. Om du har en äldre enhet som inte kan installera en nyare version av operativsystemen så kan du tyvärr inte heller installera och använda Biblio. Biblio kräver Android 5.0 eller senare versioner. Biblio är kompatibel med iPhone 5S och nyare modeller. Biblio är inte kompatibel med iPhone 5C. Om du inte kan använda Biblio rekommenderar vi istället att du läser/lyssnar via en dator eller läsplatta.

Det kan vara ett tillfälligt fel vid nedladdningen av e-boken. Prova att logga ut ur Biblio, avinstallera appen och installera den igen.

Om du läser på en Android kan du också behöva tömma cache och data för Biblio-appen. Det gör du under enhetens Inställningar och därefter Appar eller Program. Leta upp Biblio och klicka på Lagring. Där kan du båda rensa data och tömma cache. Prova därefter att logga in i Biblio på nytt och öppna lånet från Mina lån eller genom att söka på e-boken och ladda ner den igen.