Kom i gång med Biblio

Vad roligt att du vill låna digitala böcker på biblioteket! I Biblio kan du söka, låna, lyssna på och läsa e-böcker och e-ljudböcker. Du laddar ner Biblio där appar finns. För iOS heter den ”Biblio Library”, för Android bara ”Biblio”. Appen är kostnadsfri och fungerar lika bra på en mobil som på en surfplatta.

Biblio uppdateras löpande. Se till att du alltid har den senaste versionen nedladdad.

Att logga in

Efter nedladdning kan du öppna appen och kommer då till logga in rutan. Du behöver ditt lånekortsnummer eller personnummer och din PIN-kod för att kunna logga in.

1. Välj Älmhults bibliotek i rullistan.

2. Ange ditt lånekortsnummer eller personnummer, personnummer ska skrivas (ååmmddxxxx), det vill säga utan sekelsiffror eller bindestreck.

3. Ange din PIN-kod

4. Läs och bocka i Jag godkänner villkoren och välj Logga in.

Mina lån

Efter inloggning hamnar du på Mina lån där aktiva lån syns. När du loggar in för allra första gången, syns inga böcker här.

Klicka på menyn i vänstra hörnet för att hitta en bok som du vill låna, antingen via Sök eller Kategorier. E-böcker har alltid en röd ikon och e-ljudböcker har en blå ikon.

Under Mina lån kan du ladda ner böcker för att lyssna/läsa offline. Använd reglaget bredvid boken för att ladda ner. En e-bok kräver inte lika mycket utrymme som en e-ljudbok.

Menyn

För att använda Biblio, gå till menyn i övre vänstra hörnet  (tre streck).

Under Kategorier kan du utforska utbudet inom olika genrer. Här hittar du även topplistor och bibliotekets boktips.

Under Inställningar kan du göra dina egna inställningar.

Under Support hittar du svar på de vanligaste frågorna.

Under Om ser du vilken version som är nerladdad till din enhet.

Kategorier

Under Kategorier hittar du topplistor för både e-böcker och e-ljudböcker, bibliotekets boktips och de mest populära kategorierna. För att få fram fler kategorier på en iPhone/iPad klickar du på den röda pilen till vänster. För en Android får du fram kategorilistan genom att trycka på de tre prickarna i övre högra hörnet.

Att låna

När du klickat fram en bok du är intresserad av kan du läsa mer om den och låna. Vi påminner om att e-böcker har en röd ikon och e-ljudböcker en blå!

På bokens sida kan du hitta fler böcker av samma författare genom att klicka på det blå författarnamnet. Så fort du tryckt på låna/spela-knappen, läggs boken till under Mina lån. Du kan alltså låna böcker även under tider som biblioteket är stängt.

Inställningar

För e-bok

För att få fram menyn klicka på skärmen. Här kan du göra inställningar för din bok: Sätta ut bokmärken, göra textinställningar (beskrivna nedan) och olika menyval.

• Ljusreglage - justerar ljusstyrkan.
  • Textstorlek - klicka flera gånger på det stora A:et om du vill förstora texten och det lilla när du vill förminska.
  • Font - välj typsnitt till det mest lättlästa för dig.
  • Settings - ställ in bakgrunds- och textfärg. Sepia har en bruntonad bakgrund, Night är svart bakgrund med vit text.
  • Scroll mode - Bestäm hur du ska bläddra - svepa nedifrån och upp eller från höger till vänster (standard)

För e-ljudbok

• Bokmärkesikonen - för att skapa ett bokmärke vid en viss position i boken, klicka på ikonen.
  • Insomningstimer - här kan du ställa in timer för insomning. Boken slutar då spela efter angiven tid.
  • Välj uppspelningshastighet - sakta ner tempot, spela normal hastighet eller snabba upp tempot.
  • När boken spelas ser du återstående tid på bokprofilen. Du kan spola framåt eller bakåt i boken.