Låna och läs e-böcker på dator och läsplatta

Kom igång

1. Ladda ner och installera programmet "Adobe Digital Editions" via sidanwww.adobe.com/solutions/ebook/digitaleditions/download.html.
  2. Starta programmet och logga in med ditt Adobe-id genom att klicka på "Help" och sedan "Authorize computer". Har du inget Adobe-id, klicka på "Create an Adobe ID". På webbsidan som nu syns, klicka på "Get an Adobe ID" och fyll i nödvändig information i fälten. Klicka sedan på "Sign up". Gå tillbaka till programmet och fyll i användarnamn och lösenord och klicka på "Authorize".
  3. Detta gör du bara första gången, sedan finns det där.

Låna en bok

1. Starta datorns webbläsare och gå in på bibliotekets webbsida.
  2. Klicka på "Logga in" uppe till höger. Ange ditt lånekortsnummer och PIN-kod, klicka sedan på "OK".
  3. Sök upp en e-bok eller välj bland listade e-böcker.
  4. Klicka på titeln och sedan på knappen "Ladda ned (EPUB)". Programmet "Adobe Digital Editions" öppnas och du ka läsa boken.
  5. Nästa gång du vill fortsätta läsa öppnar du programmet "Adobe Digital Editions" och fortsätter på den sidan du var.

Läsa bok på läsplatta

1. Följ instruktionerna ovan först.
  2. Starta programmet "Adobe Digital Editions" på datorn och anslut din läsplatta via USB till datorn. Den bör dyka upp som en ikon i programmets vänsterkolumn. Första gången du gör detta blir du tillfrågad om du vill ansluta den till ditt Adobe-id, vilket du ska göra.
  3. För över böcker till läsplattan genom att dra dem från biblioteksvyn till läsplattesymbolen till vänster.
  4. När överföringen är klar, koppla bort läsplattan från datorn. Nu kan du läsa boken på din läsplatta.
Mina sidor

Hur många e-medier får jag låna?

Biblioteket betalar en summa för varje utlån av e-böcker/e-ljudböcker. Därför har biblioteket valt att begränsa e-boksutlåningen till två e-böcker/e-ljudböcker i veckan. Om du redan har lånat två böcker får du alltså vänta i sju dagar innan du kan låna nya. Dessutom har vi satt en maxgräns för den totala utlåningen av e-böcker per kvartal. Så om maxgränsen är nådd går det inte att låna e-böcker/e-ljudböcker.

Lånetid, omlån och återlämning

Lånetiden på e-böcker och e-ljudböcker är 28 dagar.

Därefter går det inte längre att läsa respektive lyssna på boken. Du behöver alltså inte lämna tillbaka den. Du kan inte heller lämna tillbaka den tidigare, utan lånetiden är alltid exakt 28 dagar.

Däremot kan du ladda ner den igen och få 28 nya dagars lånetid om du inte hunnit läsa/lyssna färdigt.