Låna e-ljudböcker och e-böcker på iPhone och iPad

Appen Biblio

Biblioteket har en app, Biblio, där du kan läsa e-böcker och lyssna på e-ljudböcker. På App Store finns detaljerad information om vilka enheter som Biblio är kompatibel med. iOS-appen kräver minst iOS version 10.3 och är kompatibel med bland annat iPhone 5s och senare. Du som har en äldre apparat kan lyssna på strömmande ljudböcker i webbspelaren men inte ladda ned e-ljudböcker. Det innebär att du måste vara uppkopplad till internet medan du lyssnar.

I appen finns e-böcker och ljudböcker på språken svenska, finska, engelska och arabiska.

1. Hämta appen "Biblio" i App Store.

2. Starta appen och logga in med ditt lånekortsnummer/personnummer och PIN-kod.

3. Klicka på "Sök" för att söka upp en bok du vill låna eller klicka på "Kategorier" för att bläddra mellan olika böcker.

4. Klicka på boken och klicka sedan på låna.

5. Du hittar nu boken under "Mina lån" i menyn. Om du vill kunna läsa eller lyssna på boken när du inte har internetuppkoppling klickar du på "Gör tillgänglig offline" och väntar till mätaren når 100%.

Äldre Apple-enheter

Lyssna i Safari

Om du har en äldre Apple-enhet så kan du lyssna på e-ljudböcker strömmande. Du kan alltså inte ladda ner böckerna utan måste var uppkopplad till internet hela tiden.

1. Öppna Safari och gå in på bibliotek.almhult.se och logga in med lånekortsnummer/personnummer och PIN-kod.

2. Sök efter den boken du vill ha eller bläddra bland olika böcker under fliken "E-ljudböcker".

3. Klicka på den boken du vill ha och välj "Låna: Lyssna i iphone/ipad"

4. Nu öppnas en ny flik i Safari och du kan börja lyssna på din e-ljudbok.

5. Nästa gång du ska lyssna loggar du in på bibliotek.almhult.se och går till "Mina sidor" för att öppna e-ljudboken.

Låna och läs e-böcker i Bluefire Reader

Kom igång

1. Hämta appen "Bluefire Reader" i App Store.
  2. Starta appen och logga in med ditt Adobe-id. Har du inget Adobe-id, klicka på "Create a free Adobe ID" och fyll i nödvändig information i fälten. Klicka sedan på "Create". När ordet "Success" syns, klicka på "Back" för att gå tillbaka till inloggningssidan. Fyll i användarnamn och lösenord och klicka på "Authorize".
  3. Detta gör du bara första gången, sedan finns det där.

Låna en bok

1. Starta enhetens webbläsare (internet) och gå in på bibliotekets webbplats.
  2. Klicka på "Logga in" uppe till höger. Ange ditt lånekortsnummer och PIN-kod, klicka sedan på "OK".
  3. Sök upp en e-bok genom att skriva föfrfattare och/eller titel i sökrutan ovan "Sök e-böcker" eller välj bland listade e-böcker.
  4. Klicka på titeln och sedan på knappen "Ladda ner (EPUB)".
  5. När lånet är genomfört klicka på "Öppna i Bluefire Reader".
Mina sidor

Hur många e-medier får jag låna?

Biblioteket betalar en summa för varje utlån av e-böcker/e-ljudböcker. Därför har biblioteket valt att begränsa e-boksutlåningen till två e-böcker/e-ljudböcker i veckan. Om du redan har lånat två böcker får du alltså vänta i sju dagar innan du kan låna nya. Dessutom har vi satt en maxgräns för den totala utlåningen av e-böcker per kvartal. Så om maxgränsen är nådd går det inte att låna e-böcker/e-ljudböcker.

Lånetid, omlån och återlämning

Lånetiden på e-böcker och e-ljudböcker är 28 dagar.

Därefter går det inte längre att läsa respektive lyssna på boken. Du behöver alltså inte lämna tillbaka den. Du kan inte heller lämna tillbaka den tidigare, utan lånetiden är alltid exakt 28 dagar.

Däremot kan du ladda ner den igen och få 28 nya dagars lånetid om du inte hunnit läsa/lyssna färdigt.